Category : 

SHIKISHIMA COFFEE FACTORY

敷島焙煎所
Roastery @Maebashi Gunma
Design: Rei Oshima, Sunao Koase, Ayaka Seki, Kota Miya /SNARK Inc.
Client: Ristretto Inc.
Construction: Roccadia design and works
Steel Product: gambit
Total area: 41.00㎡
Completion: Nov.2020
Photo: Ippei Shinzawa

群馬県前橋市のスペシャルティコーヒー焙煎所兼コーヒースタンド。3つの焙煎機とカッピングスペースを備えた工房と、焙煎したてのコーヒー豆をその場で味わえるスタンドを併設。

ミニマムな空間の中で必要な機能を満たすために、壁を建てて仕切るのではなく機能をもったスケールの大きな家具を配置し客席と工房を仕切った。コーヒー豆の焙煎から飲料として提供されるまでの、素材の過程をみせる場所であることから、カウンターやベンチ、中央ディスプレイ什器には通常小口を隠すランバー材を現しで使用し、建築資材の過程もみられる仕上げとしている。資材の下地や過程を見せることにより、素材同士を連続的に扱い、過去と現在を分けずに広がりのある空間とした。

製作什器の一部は分離発注し、設計者も自ら現場管理、施工をすることでコストダウンにつなげた。設計者と信頼のおける職人達と近い距離で製作していくことで、ディテールの細部にまで気を配ることが可能になり独特な魅力を感じられる空間になったと考える。

 

This is a project to renovate a building which used as an office into a specialty coffee roaster and coffee stand. It has a workshop equipped with three roasting machines and a coffee cupping space, and a coffee stand where customers can taste freshly roasted coffee beans.

In order to fit all the necessary functions for the shop into the limited space of 41, we placed a large display shelf to divide the seating area and the workshop instead of building walls to divide the space. From the seating area, customers can see the workshop through the display shelf, while from the workshop side, the shelf can be used for storage.

We used lumber-core plywood for the counter, the bench and the display shelf in the center. Normally, the edges of plywood are covered with edge banding or other materials, but since this is a place to show the process of roasting coffee beans and serving them as beverages, we left the edges exposed so that the finishing process of building materials can be seen. By showing the finishing process of the materials and the elements that are common to the original building, we have created a cohesiveness rather than a contrast between the old and the new with the original building. By showing both old and new materials at the same time, we created an expansive space without separating the past from the present.

In order to reduce the cost, we supervised the construction and constructed some of the fixtures by ourselves. By working closely with trusted constructors, we were able to pay attention to every detail and to create a space gives a sense of unique strength.