Category : 

House in Annaka

安中の家
Residence @Annaka Gunma
Design : Sunao Koase, Shota Kaneko /SNARK Inc.
Construction : トージロー建築工匠
Steel Product : gambit
Planting : AYANAS
Total area : 89.23㎡
Site area : 390.09㎡
Completion : Mar.2021
Photo : Ippei Shinzawa

群馬県安中市に建つ住宅。
敷地は農地転用した宅地であり、周囲をねぎや桑の畑に囲われた場所である。隣家が少なく敷地内に裏が少ない土地であったため、建物の周りに大小様々な庭を設け、それぞれの庭への視線や動線の抜けを作る計画とした。

各部屋を分割して風車状に配置し、それらに囲われた場所に家族が集まるダイニングを設けた。ダイニングを囲う壁には外壁と同じ材を使う事で、外部空間が室内に入り込んだ様な抜けのある空間とし、同様に床を土間仕上げとする事で、庭に設けた土間との繋がりを感じられる作りとしている。

ダイニングと繋がる庭には、それぞれ使い方や植栽の配置計画に合わせて土間をデザインした。特に北側の庭にはバーベキューや水遊び用の大きな土間を設けている。これは道路側からの視線と群馬における厳しい日射を遮るのにも有効だと考えての配置計画である。それぞれの庭に土間を設ける事で庭同士の繋がりも生まれ、全体が回遊性をもつ建物となっている。そういった回遊性が内外の境界を取り払い、屋内の居場所が建物の外へと拡張していく事で、小さな住宅の中で面積以上の豊かな空間となる事を目指した。

 

A new house in Annaka City, Gunma Prefecture. It was built on land for housing that had been converted from agricultural land, and is surrounded by leek and mulberry fields. Since there are few houses in the surrounding area, we planned to create gardens of various sizes around the building and to create an open space that overlooks the gardens.

The dining room, where the family gathers, is located in the center of the house, and the rooms are arranged around it like a windmill. The walls surrounding the dining room are made of the same material as the exterior walls to create a space as if the outside space had entered the room. The floor is finished with earthen floor to create a sense of connection with the earthen floor in the garden.

We designed an earthen floor in the garden that borders the dining room, according to its use and planting plan. In particular, the north side of the garden has a large earthen floor for barbecues and water play for children. We planned this layout because we thought it would be effective to block the view from the roads and the harsh sunlight of Gunma. The earthen floor in each garden creates a connection between the gardens, which gives a circulation throughout the building. This circulation removes the boundary between inside and outside, and we aimed to create a space that can be felt more spacious than the actual area of the small house.